Loading

7.9. Typologie čalouněného nábytku

Taburet Nábytek sloužící primárně jako opěra nohou (podnožka) samostatně nebo jako součást čalouněné soupravy, může sloužit k sezení a může být opatřen úložným prostorem. Zpravidla je celočalouněná.
Lavice Sedací nábytek se sedací plochou obyčejně doplněnou opěradlem nebo područkami určený pro sezení více osob, může být doplněna čalouněním sedáku nebo loketníků.
Křeslo Typ pro sezení jedné osoby s větší sedací plochou než židle, částečně nebo úplně čalouněný s opěradlem a područkami.

Dvoumístná pohovka
Typ pro sezení 2 osob.



Třímístná pohovka Typ pro sezení 3 osob.




Čalouněná souprava Ucelená sestava více typů shodného designu a potahu.
Roh Typ spojující další typy v soupravě do celku k umístění v rohu nebo částečně nebo úplně v prostoru zpravidla v pravém úhlu.

Prodlužovaní prvek Typ umisťovaný ke křeslu nebo pohovce sloužící k prodloužení sedací plochy, sloužící jako podnožka, může být konstruován tak, že při samostatném použití lze využit jako taburet. Může být typově k umístění zepředu nebo z boku místo područky. Při umístění na boku slouží jako ukončovací prvek.

Otoman Typ bez područek a opěradla nebo jen s opěradlem který může být použit jako samostatný typ nebo v sestavě se může přidružovat k ostatním typům způsobem jako prodlužovaní prvek.


Ušák Křeslo se zvýšeným opěradlem s bočními opěrkami pro opření hlavy.



Houpací křeslo Typ odpočivného křesla dřevěné, kovové nebo plastikové bez nebo částečně čalouněné umožňující houpavý pohyb.

Područka Boční část křesla, pohovky nebo židle sloužící k podpěře předloktí a je zároveň součástí nosné konstrukce.


Loketník Horní část područky přicházejícím do přímého styku s předloktím nebo samostatná část konstrukce sloužící k témuž účelu.


Kluzák Plastová nožka čalouněného nábytku zpravidla ne vyšší než 50 mm umožňující posuv po podlaze.
Noha Nosný prvek čalouněného nábytku z různého materiálu tvořící zpravidla zároveň výtvarný prvek, u plastových zpravidla vyšší než 50 mm.


Plaketa Přední část područky sloužící jako výtvarný prvek připevňovaný po očalounění výrobku. Může být očalouněná nebo dřevěná s různou povrchovou úpravou.



Nosná kostra Nosná konstrukce čalouněného výrobku vyrobená především z dřevěných materiálů, může být částečně nebo úplně kovová. Nosné prvky (vlysy) bývají z masivního dřeva, tvarové plošné prvky z velkoplošných materiálů. Nejčastější konstrukční prvek je kolíkování a sponkování. Spáry konstrukčních spojů musím být lepeny. U klasické konstrukce čalounění jsou kostry především z rostlého dřeva spojované klasickými postupy (čepování s pod.).

Čalounění nábytku Způsob povrchové úpravy potahovým materiálem (textil, usně, a ostatní).
Klasické čalounění – technologie využívající klasické postupy a materiály. Popruhování sedáků, kuželové vyvazované pružiny, různě husté juty, jako výplňových materiálů se používá africká tráva, koňské žíně, bavlněná nebo kapoková vata. Potahy jsou připevňovány čalounickými hřebíčky. na bázi syntetických
Soudobé technologie – základním znakem je využívání moderních výplňových materiálů, polymerových pěn především polyuretanu, spojování dílů kontaktními lepidly, syntetická především polyesterová rouna jako kypřících materiálů, používání spojovačů („sponek“) pro připevňování potahů, snímatelné prací potahy, suchých zipů, pružinových vložek v kombinaci s vlnitými pružinami, předpružených lamel z vrstveného dřeva, kovových částí nosných koster a různé typy kování umožňující variabilní funkce nábytku

Rozkládací pohovka Pohovka s funkcí sloužící po rozložení k příležitostnému spaní. Svými parametry obvykle nejsou určeny ke každodennímu používání. Dle způsobu rozkládání se rozdělují:


Příčné spaní – lehací plocha umožňuje spaní v podélné ose:







Podélné spaní – lehací plocha umožňuje spaní napříč k ose výrobku:







Vysoké spaní - lehací plocha zůstává ve výši sedáku, obvykla nad 400 mm od země.
Nízké spaní - lehací plocha je po rozložení níže než plocha sedáku.


Useň Zvířecí kůže zbavená srsti, podkožního vaziva a tuku, upravená vyčiněním, například tříslem a chromitými solemi a opracovaná tak, aby byla stálá ve vodě, nehnila a po vysušení si zachovala ohebnost a vláčnost. Používá se jako potah čalouněného nábytku.

Štípenka Useň upravená rozřezáním v tloušťce. Rozděluje se na lícovou a rubovou štípenku. Na čalouněných výrobcích by se z důvodu horších vlastností než plnohodnotná useň neměla používat na exponované dílce a místa, tj. na sedáky, loketníky a opěrné plochy. Na výrobcích by se mělo dodržovat označení tak, aby bylo jasné zda je použita plnohodnotná useň nebo štípenka.

Koženka Plastická hmota, napodobenina kůže užívaná v čalounictví na potahy, v oděvním průmyslu, k výrobě brašnářského zboží a v obuvnictví. Jako potah by se neměla z ekologických důvodů používat koženka vyrobená z PVC. Doporučuje se ji používat jen na nejméně exponované plochy čalouněného nábytku, například na záda či na vnější výpony područek (venkovní plocha nepřicházející do styku s tělem uživatele).

Rouna Vrstva spřadatelných nebo nekonečných vláken, vzájemně spojených soudržností. V soudobé technologii se používají obdobně jako vaty v klasické konstrukci, jako výplňový a především kypřící materiál. Jsou vyráběna především ze syntetických vláken a mohou být dodatečně termicky upravována pro větší soudržnost a nebo prošívána. Na podklad jsou lepena dotykovými čalounickými lepidly a od potahu mají být oddělena separační tkaninou například netkanou průmyslovou textilií. Jejich vlastnosti jsou dané jednak technologií (bez nebo s termickou úpravou) a jejich gramáží udávanou v g/m², která také ovlivňuje jejich tloušťku.
Používané gramáže jsou od 60 g/m² do 300 g/m², ale u komfortnějšího nábytku může být i vyšší.

Vlnité pružiny Tvoří základní pružicí prvek sedáků čalouněného nábytku upevňované do rámu pomocí úchytů (háčků) z plastické hmoty nebo kovových. Kovové háčky musí mít stykovou plochu s pružinami vylepenou např. koženkou nebo usní k zabránění vrzání při užití. Od ostatních čalounických výplňových a pružících materiálů a prvků musí být oddělena separací např. jutou a plstí.

Dvojité pružení Použití pružení sedáku jak vlnitými pružinami tak zároveň pružinovou vložkou.

Úložný prostor Vnitřní prostor sloužící k uskladnění předmětů denní spotřeby a lůžkovin. Pro uskladnění lůžkovin musí být zabezpečeno odvětrávání a měl by být minimálně 10 mm nad podlahou. Vnitřní plochy nesmí být bez povrchové úpravy, často se proto využívá laminovaných dřevotřískových desek. Pokud do úložného prostoru zasahuje pohyblivé kování, například pro otvírání, musí být chráněno krytem nebo musí být konstrukčně odděleno od vlastního úložného prostoru.

Rozkládací kování Kování sloužící k zabezpečení funkce rozkládacích pohovek. Musí být umístěno tak, nebo musí být tak uzpůsobeno, aby nedošlo při běžném užití výrobku ke zranění.

Výklopné kování Kování sloužící k otvírání úložných prostorů. Platí pro něj zásady jako pro rozkládací kování. Musí být dimenzováno tak, aby bezpečně udrželo otevřenou polohu a na druhou stranu síla potřebná na otevření musí být taková, aby se mohlo dítě uzavřené v prostoru dostat bezpečně ven.

Kování všeobecně Všechno viditelné kování při běžném užití výrobku musí mít povrchovou úpravu, při pokovení nesmí být užito kadmiování. Povrchové úpravy musí splňovat všeobecné hygienické požadavky. Musí mít takové vlastnosti aby při užívání výrobku nemohlo dojít ke zranění (ostré hrany, vyčnívající součástky….). Z plastických hmot se z ekologických důvodů nesmí používat PVC. Při montáži u zákazníka musí být přiložen montážní návod v češtině se seznamem použitého kování.

Pravé a levé provedení Pravé a levé provedení se určuje při pohledu zepředu, například područka pravá:


Všeobecné požadavky Požadavky jsou uvedeny v ČSN 91 0015. Norma platí pro výrobu, dodávání a skladování čalouněného nábytku a čalouněných částí nábytku. Jsou normalizovány prakticky jen technické požadavky, všechny ostatní části normy jsou podstatně stručnější resp. pouze odkazují na jiné normy. V čl. 22 se požaduje, že "veškeré materiály použité na výrobku musí být ve vztahu k uživateli zdravotně nezávadné".

1 komentář:

  1. Tak to je super, hezký článek, děkuju :) Zrovna před pár týdny jsme si kupovali novou sedačku z tohoto obchodu a jsme s ní moc spokojení :) Šli jsme do klasické látky, protože mi je mnohem příjemnější než kůže.

    OdpovědětVymazat