Loading

5.2. Typologie stolů

Jídelní stůl: Může být rozkládací. Oblíbené jsou stoly kulaté.

Konferenční stolky: Používají se jako doplňky čalouněného nábytku k odkládání občerstvení, knih či jiných předmětů. Z dispozičního hlediska je lepší několik malých stolků, než jeden velký. Mohou být i na kolečkách

Servírovací stolky: Jsou doplňky stolů jídelních a konferenčních, jsou na kolečkách, mohou mít i několik polic a různé doplňky např. na odkládání lahví

Hnízdové stolky: Je to několik menších odkládacích stolků, které do sebe zapadají.

Konzola (přístavný stolek): Stůl, který je umístěn u zdi nebo se přistavuje k jídelnímu stolu pro zvětšení servírovací plochy.

Pracovní stoly (samostatná kapitola)

Stoly pod PC (samostatná kapitola)

Konferenční stolek
Rozměry konferenčních a servírovacích stolků nejsou pevně stanoveny. Měly by vycházet z daných prostorových možností, ale i rozměrů samotného čalouněného nábytku, se kterým tvoří funkční celek. Nejdůležitější je jejich výška. Ta by měla odpovídat výšce okolního sezení. Je - li odkládací plocha příliš nízká, komplikuje svoje využití především v souvislosti s konzumací jídla. Současným trendem je spíše nižší výška konferenčních stolků.

Stolky mohou být kovové, dřevěné, skleněné, případně i z netradičních materiálů (umělého kamene, plexiskla, proutí), či jejich kombinací. Jako doplněk odpočivné zóny by měly zapadat do celkového pojetí interiéru, a proto často bývají z materiálu, ze kterého je vyroben úložný nábytek. Na rozdíl od něj však právě stolky podléhají více celkovému opotřebení, a proto by už při nákupu měl být zohledněn požadavek na jejich odolnost. Je-li k dispozici více místa, pak může být odkládacích ploch několik, čímž se zvětšuje variabilita jejich použití. Při výběru je třeba posoudit vhodnost využití stolku k danému účelu, odolnost povrchu, celková pevnost. Dýha se může poškrábat, sklo je křehké, mramor těžký.

Pracovní stůl
Pracovní stůl by měl mít plochu stolové desky dostatečně dimenzovanou k vykonávání různých činností (učení, čtení, psaní), šířku minimálně 120 cm, hloubku 80 cm. Součástí stolu musí být úložný prostor (zásuvky), může to být i kontejner na kolečkách. Dětem vyhovuje stůl se zvyšovací pracovní deskou, tomu musí odpovídat i židle, nebo s deskou polohovatelnou pod úhlem. Výška pracovního stolu se doporučuje 68 – 72 cm, prostor pro zasunutí nohou (mezi židlí a lubem) musí být minimálně 17 cm.

Stůl pod PC
Stůl musí mít plochu pro umístění klávesnice a podložky na myš, monitor by měl být umístěn ve výšce očí. Tělo počítače a periferie mohou být umístěny mimo plochu psacího stolu. Pracovní deska musí být dostatečně veliká k ukládání pracovních materiálů. V souvislosti s miniaturizací počítačů a příslušenství lze v této oblasti očekávat změny. Detailnější informace v samostatné kapitole.

1 komentář:

  1. Tohle je docela zajímavé čtení. My máme zpracovaný projekt patrové dřevostavby a taky samozřejmě řešíme i nábytek. Takže nejspíš půjdeme směrem kontrastu a tedy to, že stůl bude kovový. V domečku budou přiznané nějaké kovové prvky, takže ten stůl vyrobený od uměleckého kováře, se v tom bude podle mě docela pěkně vyjímat. ;-)

    OdpovědětVymazat