Loading

4.2. Malý úložný prostor

Malé úložné prostory tvoří drobný nábytek, který umožňuje ukládání drobných předmětů denní potřeby a předměty zájmových aktivit (knih, hudebních nosičů, předmětů audiovizuální techniky, dekorativních předmětů, rodinného alba atd.). Objevuje se ve všech místnostech bytu, to znamená i v předsíních, dětských pokojích, ložnicích či koupelnách. Kromě funkčnosti má v sobě emotivní náboj: vytváří příjemné klima bytového prostoru.

Úložnému nábytku do kuchyní a koupelen se vzhledem k jeho specifickým požadavkům věnuje samostatná kapitola

Typy malého úložného prostoruSamostatně stojící prvky tzv. solitéryStavebnicový skříňkový systém: seskupování prvků do větších či menších úložných sestav do obývacích pokojů, pracoven, ložnic, dětských pokojů, koupelen či předsíní. Jednotlivé prvky (elementy) mají většinou stejnou hloubku, jsou dokončeny dýhou nebo folií, případně vyrobeny z masivu. Charakteristickým znakem bývá detail (např. rám dvířek dokončený kovovým lakem) a úchytka. Jednotlivé elementy se stavějí na sokl nebo nožky. Některé stavebnicové sestavy vznikají z důvodu racionalizace výroby zavěšováním různých typů dvířek na základní nikové skříňky a vkládáním vnitřních funkčních vložek (zásuvkový blok, prostor pro CD, trezor atd..)
Stavebnicový dílcový systém: vkládání jednotlivých elementů mezi stojny nebo ocelová lanka.
Kombinace obou předchozích systémů včetně jejich kombinace se solitéry.

Stavebnicový systém (existuje také označení sektorový nábytek) začaly jako jedny z prvních vyrábět v ČR Spojené UP závody Rousínov. Nejrozšířenějším systémem byl dnes již legendární Universal. Pojem „sektorový nábytek“ v období 70 – 80. let minulého století získal poněkud hanlivý přídech jako něco, co nebylo zcela kvalitní. Bylo to především díky neodborným zlepšovacích návrhům, které Universal poškodily a také masivním použitím v českých domácnostech.

Příkladem nevhodné aplikace stavebnicového nábytku je tzv. bytová stěna, která se v osmdesátých letech minulého století stala společně s čalouněnou soupravou téměř všeobecně používaným modelem pro zařizování obývacích pokojů. Bytová stěny vznikla na základě požadavku jednodušší distribuce státního obchodu, často to byly pevné sestavy jinak funkčního původně stavebnicového systému.

Požadavky na malý úložný prostorFunkčnost: systém musí umožňovat přehledné ukládání rozměrově často velmi nesourodých předmětů a jejich snadnou dostupnost.
Kvalita: nábytek pořizujeme do svých domovů na delší dobu a atraktivní cena je vždy podezřelá, nicméně už nábytek není součástí celoživotního vybavení rodiny. Pro delší životnost je důležité kvalitní kování, materiál a povrchová úprava.
Design se podílí na emotivním náboji bytového vybavení, neměli bychom však příliš podléhat módnosti.
Bezpečnost je jedním ze zásadních požadavků. Jakékoliv uchycování ke zdi musí být naprosto bezpečné, z praxe je znám příklad dítěte, které zemřelo když se na ně zřítila nezajištěná skleněná vitrína. Ostré hrany a rohy jsou rizikové, jakkoliv jsou v duchu minimalizmu tzv. in.
Hygiena souvisí s našim zdravím, úložné systémy musejí být lehce udržovatelé, což mohou komplikovat složité tvary a používání skleněných materiálů. Sestavy na nožičkách jsou lépe čistitelné než sestavy na soklech, ideální z tohoto pohledu jsou úložné systémy bezpečně zavěšené na zeď.

Typologické dělení prvků malého úložného prostoruNěkteré z těchto prvků mohou fungovat jako solitéry, je- li vyřešeno jejich ustavení v prostoru (umístění na soklu nebo uchycení ke zdi)
• Police
• Nika (skříňka bez dveří)
• Skříňka s pevnými či prosklenými dveřmi
• Skříňka se zásuvkami (komoda)
• Skříňka rohová
• Skříňka pro elektroniku a její příslušenství
• Barová skříňka
• Příborník (skříňka s policemi na nádobí a zásuvkami na příbory a stolní prádlo)
• Home office (skříňka pro počítač)
• Trezorová skříňka
• Botník
• Skříňka s přebalovacím pultem
• Skříňka na špinavé prádlo (patří spíše do koupelnového nábytku)
• Stěnový panel

Zatímco např. sedací nábytek se v zásadě nemění, prodělává velký i malý úložný prostor dynamické změny související s novými předměty k ukládání a novými činnostmi. Toto dělení je pouze dočasné. Ronan a Erwan Bouroullec navrhli bednu na nožičkách. Její obsah určí až zákazník. Současným trendem je minimalismus, úložné elementy se upevňují na panely uchycené ke zdi.

ModulyVhodný modulový systém stavebnicového nábytku ovlivňuje jeho využití. Vychází se přitom z rozměrů předpokládaných ukládaných předmětů a potřebě vytvořit z jednotlivých modulů sestavu pro konkrétní interiér. V minulých letech vycházel hloubkový modul stavebnicového nábytku z hloubky televizoru, který byl nedílnou součástí každého obývacího pokoje. Současný nástup LCD monitorů tento požadavek neklade, televizory jsou ploché a méně hmotné, často se uchycují přímo ke zdi. Model úložné sestavy od podlahy ke zdi
Normy: ČSN 910001, ČSN 910215, ČSN 910226-27
Rady před nákupem• Požadavek jednoduché montáže a údržby
• Předpokládaná životnost a prostorová rezerva na budoucí předměty
• Způsob likvidace po použití

Žádné komentáře:

Okomentovat