Loading

3.9. Lůžkový nábytek – typologie Holouš

Postel
Výrobek určený na pravidelné spaní (na rozdíl od rozkládacích pohovek) v leže přičemž lůžkoviny mohou zůstávat přes den na lehací ploše. Charakteristikou jsou čela, bočnice a nosná plocha lehací plochy (rám).
- jednolůžková:



- dvoulůžková: (manželská)







- patrové (etážové, poschoďové):
Lehací plochy mohou být nad sebou přičemž osy obou lehacích ploch jsou souběžné, nebo
na sebe kolmé.




- sklopné: na výšku: na podél:









Válenda
Typ určení ke spaní a příležitostnému sezení, přičemž může být s čely, zády nebo bez nich. Jde v podstatě o samonosnou lehací plochu opatřenou nohama.
U válend může být pod lehací plochou zásuvka sloužící jako úložný prostor. Matrace musí být zabezpečena proti sklouzávání.

Matrace
Pružná vložka na lehací plochu postele nebo ložné plochy rozkládacích pohovek. Základně je lze rozdělit na matrace s pružinovou vložkou nebo s jinými výplněmi. Na lehací ploše je volně uložená, není konstrukční součástí lůžka, pohovky. Mohou být jednomateriálové nebo kombinaci různých materiálů a uspořádání pro zlepšení jejich užitných vlastností.

Lehací plocha
Nesprávně „ložná plocha“. Má stejnou funkci jako matrace a podobnou konstrukci ale je nedílnou součástí výrobku.

Pružinová vložka
Typ pružné výplně matrací, lehacích ploch nebo sedáků vycházející s klasické konstrukce čalounění. Základem jsou pružiny s ocelového drátu. Může se jednat o několik konstrukčních uspořádání, mohou mít rámeček z pásoviny či mohou být bez něho nebo jsou uzavřené v textilních taštičkách:
Při požití v lehacích plochách jsou upevňovány na nosný podklad (kostru) a musí být od něho vhodně odděleny, například plstí.

Volný polštář
Polštář, který je volně uložen na sedací ploše výrobku, není pevnou součástí výrobku a může být dodáván samostatně.


Lamela
Nosný prvek lehací plochy vyrobený z vrstveného tvrdého dřeva (nemůžou být překližkové) - viz lamelová konstrukce, židle. K nosnému rámu jsou uloženy v úchytkách které mohou být pevné nebo pružné umožňující naklánění lamely a přizpůsobení se tvaru těla.

Ideálně mají být napříč k podélné ose těla ale u rozkládacích pohovek bývají z konstrukčních důvodů kolmo k ose.

Pěny
Se používají jako základní výplňový materiál čalouněných výrobků ve formě desek, pásů, přířezů nebo tvarových dílů jak samotná, tak velmi často ve spojení s dalšími vrstvami různých pěn. Jsou vyráběny vypěňováním polymerů, především polyuretanu nebo výjmečně u „zelených“ pěn ze směsí syntetických a přírodních polymerů z rostlinných olejů, především ricinového, dále z přírodního latexu (pěnová pryž). Polyesterové pěny se využívají především na obaly a zvukotlumící výplně, na čalounění se používají výjimečně. Jsou dodávány v různých vlastnostech daných jejich objemovou hmotností a odolnosti proti stlačení. Molitan® je obchodní název pěn vyráběných v a.s. Gumotex v Břeclavi.
Objemová hmotnost (gramáž) – udává se v kg/m³ a má rozhodující vliv na vlastnosti pěny a bývá v rozsahu 18 – 60 kg/m³.
Odpor proti stlačení – udává se v kPa a ovlivňuje především tvrdost a tvarovou stálost pěn.
Značení pěn – pěny se označují kombinací písmena a čtyř čísel. Písmena: N – standart
H – tvrdé, W – měkké, S – speciální, E – polyesterové, HR – „studené“ pěny. První dvojice čísel značí objemovou hmotnost a druhá odpor proti stlačení bez desetinné čárky. Například:
N 2028 – N->normal, 20->20 kg/m³, 28->2,8 kPa.
Jednotlivé typy bývají barevné pro odlišení a u různých výrobců se liší.
Studená pěna (HR) – je vyráběná technologií studeného vypěňování která umožňuje výrobu tvarových výlisků, například sedáků. je díky svým vynikajícím vlastnostem používán pro komfortní sedací nábytek a matrace. Struktura materiálu zaručuje vysokou elasticitu, z dobré odvětrávání, odvod tepla a prostupnost vzduchu, používá se na sedáky a lehací plochy komfortního nábytku.
Pojený polyuretan (PPU, „drťák“) – vzniká opětovném slisováním drcených pěn především odpadu, má vyšší objemovou hmotnost než běžné pěny (55 – 120 kg/m³) a využívá se v sendvičových konstrukcích sedáků, lehacích ploch a matrací, bývá kombinován s běžnými pěnami.
Pěnová pryž (latex) - Pěnová pryž je druh lehčené pryže, která je vyráběna vulkanizací vodní disperze polymeru přírodního latexu, syntetického latexu, nebo jejich směsi. Používá se všude tam, kde se mohou uplatnit jeho dobré vlastnosti (vysoká elasticita, nízká hmotnost, nízká trvalá deformace, dlouhodobá pevnost a tuhost, prodyšnost, trvanlivost). U matrací s jádrem z latexu struktura dovoluje velkou tvarovou změnu. Matrace se nejvíce promáčkne v místě, kam je soustředěn největší tlak ležícího těla (hýždě, rameno), ale okolí (jádro pod hlavou, trupem a nohama) není tímto tlakem ovlivněno. To umožňuje matraci "okopírovat" tvar ležící postavy a poskytnout jí v každém místě dostatečnou oporu.

Polystyren
Pěnový polystyren se výjimečně požívá jako tvarový materiál například područek pro zjednodušení výrobního postupu. Nepoužívá se samostatně jako nosný materiál, vždy s kombinací s nosnou kostrou. Mezi něj a potahové materiály musí být použity běžné výplňové a kypřící materiály. Nesmí se přímo do něho připevňovat potahové materiály. Do budoucnosti se z ekologického hlediska počítá se snižování jeho užití.

Zónová tuhost
Zónová matrace je systémem nastavování tuhosti dle požadavku uživatele. Jádro matrace často ze studené pěny má perforaci válcového tvaru v které jsou vloženy ztužovací válce. Tyto válce je možno libovolně zaměňovat podle požadavku na tvrdost, popřípadě je zcela vyjmout.
Nebo lze příčnými a podélnými konstrukčními prvky s optimálním vložením vysoce elastické pěny v exponovaných místech zajistit optimální oporu tělu.

1 komentář:

  1. Ještě bych tam možná doplnil, samozřejmě nechci zpochybňovat tu typologii, že do lůžkového nábytku by se měly řadit komody. Přeci jenom je to důležitá součást ložnice, do které se ukládá ložní prádlo. Někteří manželé tam schovávají dokonce ještě úplně jiné, peprnější, věci. :) Takže prostě komoda do ložnice patří. :)

    OdpovědětVymazat